Piernik

Piernik

przedświąteczna próba... piernik przekładany masą cytrynową (masło + kasza manna + rodzynki) + polewa z gorzkiej czekolady...wyszedł pyszny..:))
przepis:

Piernik z kasza manna

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka sztucznego miodu (opcjonalnie) ja nie dalam
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty (ostudzonej)
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru

Masa:

6 łyżeczek kaszy manny
1/2 litra mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
sok z 1 cytryny
garść rodzynek
Dodatkowo:
1 słoik dżemu wiśniowego

Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody oczyszczonej i dalej miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej miksując. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody nadal miksując. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części - najlepiej rozlać ciasto do 3 głębokich talerzy. Blachę o wymiarach 34x23 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg 140). Ciasto po upieczeniu przekładamy wraz z papierem do pieczenia na deseczkę i studzimy. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.
Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy po 1 łyżcze ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z cytryny i rodzynkami namoczonymi w alkoholu.
Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu wiśniowego i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.
Polewa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady(prawdziwej) rozpuścic w rondelku z łyżeczką masla i 2 łyżkami mleka, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ciepłą czekoladą polać ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa i polewa zastygła. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!

dodane na fotoforum:

ewa04

ewa04 2013-11-28

Musi być przepyszny.....Ja mam blaszkę ciut większą 25/36cm i zastanawiam się ,czy byłaby dobra na te proporcje ...

basia43

basia43 2013-11-28

Wygląda pysznie.

lila08

lila08 2013-11-28

mam duże blachy ,więc zwiększę porcję ...

astra40

astra40 2013-11-28

wygląda niesamowicie pysznie

cudolik2

cudolik2 2013-11-29

Wygląda smakowicie!uwielbiam masy cytrynowe;)

milka69

milka69 2013-12-01

dzięki za przepis,muszę wypróbować.

ewci1

ewci1 2013-12-03

Hania ,ale cudo stworzylas,piernik wyglada pieknie!! i bardzo apetycznie...
napewno wyprobuje Twoj przepis:))

lanta21

lanta21 2015-12-31

pycha

(komentarze wyłączone)