CHLEB Z ORKISZEM I OTRĘBAMI PSZENNYMI

CHLEB Z ORKISZEM I OTRĘBAMI PSZENNYMI

Upiekłam ;)

Podawałam przepis anitce na priva, więc tu tylko wklejam kopię :)

Witam :) Przepis jest bardzo prosty, ja prawie za każdym razem coś w nim zmieniam :)
Przepis oryginalny:
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
450 ml wody
500 g mąki
80 g otrębów pszennych
0,5 szklanki nasion oleistych (słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam)
1 łyżeczka soli

Z drożdży, cukru, mąki i wody przygotować rozczyn, wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dodać nasionka oleiste. Nie ma konieczności jakiegoś bardzo starannego wyrabiania.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o dł. 40 cm i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Piec ok. 40 min. w temperaturze 210 st. C

Można użyć drożdży instant (całe opakowanie 7g), wówczas nie robimy rozczynu, tylko starannie mieszamy suche składniki, po czym dodajemy wodę.
Ja tym razem ok 10 deko mąki zastąpiłam taką samą ilością mąki orkiszowej i jeszcze dorzuciłam 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej :) Nasion też zwykle daję trochę więcej.
Wyrośnięty chleb, zanim włożę do pieca, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję nasionkami, których użyłam do ciasta, ale to nie jest konieczne.
Pozdrawiam i życzę udanego wypieku.
(często nieudany chlebek to nie nasza wina, tylko niedobrych drożdży)

dodane na fotoforum:

betina7

betina7 2012-11-15

pyszny, podziel się proszę swoim przepisem ;)

alemark

alemark 2012-11-15

fantastycznie ze jest przepis... dziekuje...

bogetch

bogetch 2012-11-17

kiedyś miałam okazję go jeść,, był pyszny.. Teraz sądzę że jest jeszcze lepszy :))

madziak

madziak 2012-11-22

Przepis skopiowałam i na pewno skorzystam :)

dodaj komentarz

kolejne >