...bo pogoda taka nijaka...:-)))
kruche ciastka w kształcie pierożków ze śliwkami :-)
50 dag mąki
25 dag tłuszczu
10-12 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
cukier waniliowy
szczypta soli
szybko zagniatamy, najlepiej by było mikserem, ale ja zaczynam siekaczką, a następnie szybko dogniatam w kulkę...
chodzi o to, żeby nie wytworzyła się siatka glutenowa, bo ciasto będzie twarde...
przed wałkowaniem warto schłodzić w lodówce chociaż z 30 min.
następnie rozwałkowuję na placek ok. 0,5 cm i wycinam kubkiem kółka jak na normalne pierogi (wielkość kubka czy szklanki zależna od wielkości śliwki)...dokładam śliwkę, zaklejam i na blachę...
piekę do zrumienienia w temp. ok.170-180 st.
na koniec posypuję cukrem pudrem...można polać lukrem albo czekoladą...tu wiadomo występuję już dowolność...
z tej proporcji wyszło mi 26 szt.
są pyszne :-)
...robiłam je wczoraj, ale zostało już po nich tylko... zdjęcie...:-)))
lidia23 2017-09-06
ja w końcu odpoczywam od słońca:P
wyjątkowo dużo go było tego lata a wszystko co w nadmiarze może się znudzić:)
ciasteczka wszelkiego rodzaju uwielbiam więc żałuję że zostało po nich tylko zdjęcie:)) hahaha:))