CHleb pszenny pieczony w garnku zeliwnym

CHleb pszenny pieczony w garnku zeliwnym

https://www.garnek.pl/ewaiza/24295361/chleb-pszenny

bardzo szybki i prosty chleb pieczony w garnku. Podaje przepis; 30 dag maki pszennej , 20 dag zytniej typ 720, 35 dag letniej wody, 1,5 lyzeczki soli ( ja daje sol morska do kazdego chleba),10g swiezych drozdzy ( ja dodaje 15g).Wszystkie skladniki wrzucam do robota i wyrabiam 2- 3 min.Przykrywam i odstawiam do wyrosniecia.1-2 godz trzeba sprawdzac jak podwoi objetosc.Miedzy czasie nagrzewam piekarnik do 230stopni wraz z garnkiem ,gdy chlebek wyrosnie wyciagam goracy garnek wrzucam ciasto do garnka (mam taki owalny garnek ze chleb w trakcie pieczenia ladnie sie formuje)i pieke 10 min po 10 minutach zmniejszyc temp. do 210 i podpiekac 30-35 min .15 min przed koncem zdejmuje pokrywke z garnka i pieke bez pokrywki aby ladnie sie zarumienil. Przepis mam z internetu .Ciasto ma miec luzna konsystencje.