Paczki Paczusie z rozana marmolada - do niedzielnej kawy

Paczki Paczusie z rozana marmolada - do niedzielnej kawy

Jak sie komus nudzi to takie wychodza efekty
Przepis mam ze starej ksiazki Kuchnia Polska
12 dag drozdzy
1 kg maki ( dalam krupczatke )
okolo pol litra cieplego mleka
10 zoltek + 2 cale jaja
pol szkl cukru
sok z calej cytryny
olejek migdalowy lub rumowy
kieliszek spirytusu, kieliszek rumu
20 dag masla stopionego
marmolada , smalec
Zrobic gesty rozczyn z drozdzy roztartych z 1 lyzka cukru ,maki i mleka.Odstawic do wyrosniecia
Utrzec zoltka i dwa jaja z cukrem , dodac przesiana make , wyrosniety rozczyn ; zapach , sok z cytryny, reszte mleka szczypta soli i alkohol.Dobrze wyrobic ciasto , powoli wlewac tluszcz i jeszcze troche wyrobic do wsiakniecia masla.
Ciasto powinno byc niezbyt geste. Odstawic do wyrosniecia ja zwiekszy sie o 100 %. 1) Sposob . Ksztaltowac na reku male krazki na srodek nakladac marmolade lub innego nadzienia .Zlepiac dokladnie , formowac kule , klasc zlepieniem na spod, na posypana maka deseczke i przykryc. 2 .Sposobà Partiami wykladac ciasto obsypane lekko maka, walkowac na grubosc 2 cm. wycinac szklanka i ukladac do wyrosniecia . Po upieczeniu nadziac szpryca . Podgrzac tluszcz do smazenia do odpowiedniej temperatury 175 °C ( ja smaze we frytkownicy ) Wyrosniete paczki omiesc pedzelkiem z maki klasc na goracy tluszcz .Gdy paczki zrumienia sie od dolu obrocic widelcem lub patyczkiem do szaszlykow i smazyc z drugiej strony. Usmazone paczki wyjmowc na reczniki papierowe . Lekko cieple polukrowac
Lukier cukier puder + sok z cytryny (gestosc robimy taka , jaka chcemy osiagnac)
Ja dzis robilam drugim sposobem

maria10

maria10 2019-11-24

.... co prawda nie mam czasu na nudy ale nigdy mi takie smaczności tak dobrze nie wyszły.... gorąco pozdrawiam i miłego wieczoru życzę:))))

gama32

gama32 2019-11-24

Oj dziękuję za pyszny paczusie w A czasu na nudy też i nie ma pozdrawiam serdecznie i życzę miłego tygodnia ☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️
☺️

astra40

astra40 2019-11-25

Rewelacja! Taki domowy najlepszy, a Twoje wyglądają obłędnie! Zjadłabym nawet dwa!

anad60

anad60 2019-11-25

ale smaka narobiłaś.....śliczne są !

dodaj komentarz

kolejne >