Składniki jakie podaję są na małą okrągła formę,aby zrobić wersję rodzinną w formie prostokątnej wystarczy podwoić ilość składników.
-1kg jabłek
-1 szklanka mąki
-1jajo
-125g miękkiego masła
-1 szklanka cukru pudru
-5g suchych drożdży
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka soku z cytryny
1.Jabłka obieramy,ścieramy na tarce po czym mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.
2.Mąkę,cukier,proszek do pieczenia,drożdże,jajo oraz miękkie masło zagniatamy w gładką kulę.
3.Kulę dzielimy na dwie części, jedną troszkę wiekszą od drugiej.
4.Większą częśc delikatnie rozwałkowujemy po czym ukladamy na spodzie foremki tak aby wykleić też boki na ok.3cm
5.Następnie wykładamy jabłka(jeżeli wytworzyło się z nich dużo soku można część odlać
6.Na górę układamy rozwałkowaną drugą część ciasta.
7.Pieczemy godzinę w 170stC
8.Cukier puder plus mała ilość wody wymieszane łyżeczką utworzą nam lukier.
SMACZNEGO Jeden mały kawałek:
Białko 2,2 g
Węglowodany 32,2 g
Tłuszcz 10,8 g
232 kcal
Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/Najlepsza_szarlotka_mojej_babci_by_Malinowa_-t1092332.html?fbclid=IwAR2baLunAOZzd8yjR5bXe5JOBfSgsUz902j7mw0-OMHpEAx3AhuIr4XScZI
krysty9 2019-10-20
nie żebym się czepiała, bo szarlotka wygląda zacnie, ale 1 łyżeczka proszku na 1 szklankę mąki i dodatkowo drożdże, to wg mnie zdecydowanie za dużo.
ewaiza 2019-10-20
re; krysty9 , dlatego chcialm wyprobowac ten przepis , mam i pieklam z roznych przepisow ,a ten jest inny .Nie psuje smaku ,a jest przepyszna .Wiem ze nie czepiasz sie kazda uwaga mile widziana .Pozdrawiam
maria10 2019-10-20
.... dawno nie piekłam szarlotki .... najwyższy czas aby to zrobić.... Twoja wygląda wspaniale .... miłego wieczoru życzę:))))))