KARTACZE

KARTACZE

Wyszly takie wielkie ze ledwo jedna zjadlam
• 2,5 kg ziemniaków
• 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
• 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej ( nie koniecznie ) tylko jak sie probna pyza rozwali w garnku .
Farsz
• 1 kg łopatki wieprzowej
• pieprz ziołowy
• sól
• majeranek
• cebula
Dodatkowo
• boczek lub skwarki do polania
• 1 cebulka mała
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sciereczke lub gaze i dokladnie wycisnac, soku nie wylewać. Tego akurat nie lubie robic bo od ciskania rece bola .
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, wyrobić ciasto, (dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej) nie koniecznie .
Mięso i, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, troche zimnej wody(aby mieso nie bylo twarde , wyrobić farsz. e .
Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmazona cebulka.

babcia1

babcia1 2019-10-12

mieliśmy wczoraj ale kupne ..

anad60

anad60 2019-10-12

to co lubią tygryski....ale bym zjadła *;*

prince8

prince8 2019-10-12

Apetyt mi szaleje ...miłegooo :)))

niusia1

niusia1 2019-10-12

już dawno za mną chodzą- u nas mało znane,ale kiedyś już z twojego przepisu robiłam pierwszy raz i rodzince smakowały więc chyba niebawem zrobię

maria10

maria10 2019-10-12

.... uwielbiam kartacze.... i od czasu do czasu gotuję je dla nas.... już dawno nie robiłam .... dobrze, że przypomniałaś mi o nich.... pozdrawiam gorąco:)))))

astra40

astra40 2019-10-13

Pyszne!!!

wolke1

wolke1 2019-10-15

......mniam...wspomnienie z dzieciństwa

ewci1

ewci1 2019-10-16

Nigdy nie robilam kartaczy chociaz czasami mam na nie apetyt,zachecilas mnie Twoim zdjeciem i przepisem...pyszne:)

marty

marty 2019-10-16

Smaczne jedzonko !

isia222

isia222 2019-10-17

ale smaku narobiłas

jokam

jokam 2019-11-13

UWIELBIAM..........!!!

dodaj komentarz

kolejne >