Gozleme - tureckie pierogi

Gozleme - tureckie pierogi

mąka - 2 szklanki

duże jajko - 1 szt

sól - 1 łyżeczka

jogurt naturalny - 2 łyżki

letnia woda - ok. 30-50ml

olej do posmarowania

Farsz:
Ja sypnaelam jeszcze garsc mrozonej miety

ser feta - 200 g

szpinak - 300 g ( ja uzylam mrozony)

sól

pieprz

2-3 zabki czosnku

Umyty szpinak blanszujemy na patelni i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.Mieszamy z rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło. Dzielimy na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki. . Na środek każdego nakładamy farsz. I skladamy na pol dociskajac ciasto palcem by sie skleilo.Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki. Podalam z domowym sosem czosnkowym

maria10

maria10 2019-02-15

..... wygląda na bardzo smakowite danie... pozwolisz, że odgapię ten przepis??? miłego dnia życzę Ci Izo:))))))

ewaiza

ewaiza 2019-02-15

re ;maria10 , prosze korzystac z przepisu , polecam bo jest to szybkie pyszne danie .

andrej5

andrej5 2019-02-16

pieknie pozdrawiam muszą byc smaczne i proste w przygotowaniu ,dzieki za przepis

jokam

jokam 2019-02-17

ale super!
muszę zrobić, koniecznie!
buziaki, Iza...!!

dodaj komentarz

kolejne >