Przepis juz podawalam ,ale pieklam zawsze w odstepach , dzis jak widac na zdjeciu :-) odrywane
Nie obtaczalam w mace jak w przepisie tylko posmarowalam jajkiem i posypalam ziarnami
Pol kg, maki pszennej
1,5 lyzeczki soli,
15 g swiezych drozdzy
okolo 250ml cieplego mleka
1 jajko
2 plaskie lyzeczki cukru
20 g. miekkiego masla
Drozdze zasypac cukrem , dodac 2lyzki maki i zalac wszystko 50ml mleka. Wymieszac i odstawic na kilka minut
Wymieszac make z sola,dodac rozklocone jajko , posiekane maslo,
2 lyzki ugotowanej kaszy jeczmiennej (mozna bez dodatku kaszy)
Wlac drozdze ,pozostale mleko Ciasto dobrze wyrobic az bedzie gladkie ,odstawic na godzine
Po tym czasie z ciasta uformowac buleczki , obtoczyc w mace i odstawic na pol godziny do wyrosniecia.Nastepnie zrobic przedzialki na kazdej buleczce , piec 15-20 min w temp. 180°C.
babcia1 2019-01-17
wygląda obłędnie!!
lucilla 2019-01-17
do tych bułeczek dżem i masło ! - pysznie !
maria10 2019-01-18
..... dziwiłam się co mi tak dziś w garnku pachnie a to pewnie Twoje bułeczki odrywane..... wyglądają rewelacyjnie.... pozdrowionka ślę Ci Izo:)))))
niusia1 2019-01-18
że ja tez ich wcześniej nie widziałam- wiem kiedyś też były u Ciebie,ale co raz to pyszniej wyglądają,pozdrowienia zostawiam!