Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

https://m.smaker.pl/przepis-pasztet-z-soczewicy,114678,kreatywnieproste.html
1 paczka soczewicy czerwonej 400g
cebula-1 szt.
marchewka-2 szt.
1/3 kawałka selera
kawałek białej części pora- ok. 5 cm
czosnek- 2 ząbki
niewielka pietruszka- korzeń
natka pietruszki- 3 łyżki posiekanej
słodka papryka – 1 łyżka
majeranek -1 łyżka
pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
sól- 1,5 łyżeczki
jajka- 3 sztuki
Soczewicę ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli wody ma być 2x więcej niż soczewicy.
Dodać sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25min, aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.
Pora posiekać w drobną kostkę, marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera utrzeć na dość drobnych oczkach (nie na papkę, lecz na drobnych oczkach- wtedy nie trzeba będzie dusić warzyw na patelni, jeśli nie posiadamy takich oczek na swojej tarce mogą być oczka średniej wielkości. Wówczas warzywa poddusić ok. 15 minut na patelni pod przykryciem, aby zmiękły).

Do ugotowanej soczewicy dodać wszystkie warzywa, przyprawy, natkę pietruszki oraz wbić 3 surowe jajka. Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Po wierzchu można posypać ziarnami słonecznika, sezamu lub majerankiem.
Piec pasztet w 180 C przez około 50-60min. aż się zarumieni a boki będą odstawać od foremki.

Nie oszczędzajmy na ziołach i przyprawach gdyż soczewica sama w sobie jest mdła i gdy dodamy zbyt mało przypraw- pasztet będzie niesmaczny. Dobry pasztet ma być aromatyczny i wyrazisty w smaku!

kris13

kris13 2018-04-08

EXTRA ! ja poproszę o przepis_jeśli można............

kris13

kris13 2018-04-08

O ! dzięki :) ;) napewno zrobię bo dawno takiego szukałam i nie wiedziałam do kogo po ten przepis się zgłosić.

isia2

isia2 2018-04-13

śliczny i apetyczny Ci wyszedł

dodaj komentarz

kolejne >