Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

Składniki:
- 0,5 kg schabu
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- kilka sztuk pieczarek
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych lub płynny przecier pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa

1. Schab kroimy w plastry, a następnie w paseczki i doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem.

2. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy krótko z dwóch stron na większym ogniu – do momentu zrumienienia mięsa.

3. Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty czosnek i wszystko smażymy na dużym ogniu, aby nadmiar wody odparował. Następnie wrzucamy na patelnie odłożone wcześniej mięso.

4. Papryki kroimy w paseczki i dokładamy na patelnie. Wszystko razem smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidory z puszki lub przecier pomidorowy.

5. Ogórki kiszone również kroimy w paseczki i dodajemy do potrawy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut lub dłużej (do miękkości mięsa). W czasie duszenia podlewamy sos przegotowaną wodą, żeby danie nie było za suche.

Na końcu potrawę doprawiamy solą oraz pieprzem.