KROLEWIEC

KROLEWIEC

Ciasto kruche:
20 dag maki
15dag cukru
2 lyzki miodu
1 lyzeczka sody
1 cale jajo ,15 dag masla - rozetrzec
To wszystko zagniesc,upiec dwa placki .
Biszkopt:
4 jaja
1szkl cukru
1/2 szkl maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2lyzeczki wody
Bialka +cukier +z woda ubic na sztywna piane .Dodac zoltka dalej ubijajac .Delikatnie wsypac make z proszkiem do pieczenia i wymieszac ,
upiec biszkopt .
3 szkl mleka
8 lyzek maki krupczatki
sok z polowy cytryny
1i 1/2 kostki masla
Dwie szklanki mleka zagotowac z cukrem (do smaku) Szklanke zimnego mleka rozrobic z maka ,wlac do gotujacego mleka mieszac aby nie utworzyly sie grudki
Wystudzic .Maslo utrzec i polaczyc z budyniem
Polewa:
3 lyzki masla
3 lyzki smietany
3 lyzki kakao
6 lyzek cukru
Gotowac na wolnym ogniu az polewa zgestnieje,