Robilam ze swojego bardzo starego przepisu na sernik wiedenski
1 kg sera twarogowegu tlustego( ja dalam w wiaderku) 8 jaj, 25 masla roslinnego lub margaryny, 2 szkl cukru( dalam 1), 2 lyzki maki pszennej,2 lyzki maki ziemniaczanej,( dalam 1 bydyn) 2 ugotowane ziemniaki ( ziemniakow nie dodawalam) , cukier waniliowy, bakalie (dalam rodzynki) . Ser i ziemniaki przepuscic przez maszynke( ja dalam gotowy nie mialam innego) . Tluszcz utrzec z cukrem i zoltkami ,twarogiem , razem wymieszac z, make pszenna i ziemniaczana, + cukier waniliowy . Ubic sztywna piane i polaczyc z masa serowa dodac bakalie .
1puszka maku + 1 opakowanie suchego gotowego maku ( ten ktory zaparza sie tylko mlekiem bez przekrecania ) mak z puszki +ten mak zaparzony polaczyc ,1 jajko , 2 lyzki bulki tartej , 1 lyzka oleju ( moj slonecznikowy) troche bakalii ( ja dalam same rodzynki ,mozna dodac zapach migdalowy ,ja zapomnialam .
Srednia blaszke wylozyc papierem do pieczenia , herbatniki ,masz serowa ,mak
Wstawic do nagrzanego piekarnika 170°C piec 1 godzine 20 min. Po upieczeniu zostawic w wylaczonym piekarniku do wystudzenia uchylic drzwiczki)
Polewa : do goracego mleka (4-5 lyzek ) wrzucic pokruszona gorzka czekolade
mieszac do tej pory az sie rozpusci i zgestnieje . Lekko cieple ciasto polac masa ,wstawic na noc do lodowki .
anad60 2017-01-08
Oooo coś dla mnie...uwielbiam takie łączenie
sera z makiem....mam ogromną ochotę
na to ciasto.....Pozdrawiam :)
evita 2017-01-09
Pyszne ciacho Izo...
Dużo radości na dzisiejszy dzień...
Pozdrawiam serdecznie... :)
jolanka 2017-01-10
na pewno pyszny ::)))
ja piekłam ale mak mieszało się z serem .....
taki chyba lepszy ....
niusia1 2017-01-13
ja jutro mam zamiar upiec- nigdy nie piekłam jeszcze i trochę się boje ale widziałam u megii13 ,że wszystko razem wymieszane i może tamtą wersję zrobię
niusia1 2017-01-13
a z pączkami nie ma roboty za dużo- no tak każdego bierzesz do ręki to zamiast położyć to rzucisz nim i tyle ;)))