35 dag maki pszennej
10 dag maki zytniej jasnej
5dag maki pszennej pelnoziarnistej
350ml letniej wody
1,5 lyzeczki soli morskiej
15 g swiezych drozdzy
Wszystkie skladniki wlozyc do miski i wyrobic mikserem lub robotem (10 min). Odstawic do wyrosniecia.Po wyrosnieciu wylozyc na deske obsypana maka wrobic chleb ponownie , uformowac bochenek i odstawic do ponownego wyrosniecia 5-10 min.
Nagrzac piekarnik do 230 °C wstawic garnek( z przykrywka ) do pieczenia chleba.Gdy osiagnie temp.wyjac garnek z piekarnika wlozyc chleb posmarowac jogurtem obsypac ziarnami piec 20 min w temp.230 °C .Po tym czasie zdjac pokrywke z garnka i dopiekac jeszcze 10- 15 min az chleb sie zarumieni .
babcia1 2016-04-26
Piękny chlebuś
stachs7 2016-04-26
Podoba mi się Twój chlebek!Będę taki piekła!Pozdrawiam.
kris13 2016-04-26
Super chlebek ! ja narazie nic nie piekę bo czekam dalej na serwis do piekarnika ;(
maria10 2016-05-04
....... i...... znowu upiekłaś taki pachnący chlebek..... ach!!! aż do mnie ten zapach doleciał.... życzę Ci dobrej i spokojnej nocy:))))))