Pstryknelam zdjecie ciasta w trakcie rosniecia , jest to luzna konsystencja klei sie bo tak ma byc potem w trakcie skladania podsypuje sie maka i jest wszystko ok .
Dzis do srodka dodalam platki owsiane , otreby i siemie lniane .
Ten chleb mozna modyfikowac na rozne sposoby i tak zawsze wyjdzie.
Za kazdym razem inaczej peka , i kazdego z nas inaczej wyglada ,mysle ze tez zalezy od naczynia w ktorym pieczemy . U mnie cienka i chrupiaca skorka .
35 dag maki pszennej
15 dag maki zytniej jasnej
platki owsiane , otreby i siemie lniane .
350ml letniej wody
1,5 lyzeczki soli morskiej
15 g swiezych drozdzy
Wszystkie skladniki wlozyc do miski i wyrobic mikserem lub robotem (5 min). Odstawic do wyrosniecia. Miedzy czasie skladac chleb w koperte i odstawic do wyrosniecia ,te czynnosc powtorzyc jeszcze dwa razy.
Nagrzac piekarnik do 240 °C wstawic garnek( z przykrywka ) do pieczenia chleba.Gdy osiagnie temp.wyjac garnek z piekarnika wlozyc chleb naciac zyletka i posmarowac mlekiem piec 10 min ,potem zmniejszyc temp.do 190°C piec 20min .Po tym czasie zdjac pokrywke z garnka i dopiekac jeszcze 15 min.
Uwielbiam cieply chlebek z serem camembert
babcia1 2016-02-06
Piękniusi!!
oliwkaa 2016-02-21
wygląda obłednie !!!