250 gr.maki
125 gr .masla
5 gr.soli (ja daje szczypte)
1 szkl wody.
Zamieszac wszystko razem .Zrobic kulke
Zostawic to bez ruszania 10 min, a potem rozwalkowac
Jak ktos bedzie robil na gotowym ciescie francuskim to radze podpiec z 10 min.
Nadzienie:125 gr.boczku wedzonego krojonego( my tu w sklepie mamy juz pokrojony )
3 jaja
200gr.creme fraiche( slodka smietana ) ja robie czasem pol na pol z jogurtem.
-wypelnic blache ciastem
-wylozyc boczek wedzony(nie podsmazac)
mozna tez i chuda szynke
-wypelnic (posypac)duza iloscia parmezanu
Ubic jaja+smietana(mleko jesli konieczne)
To ma byc krem z jajek
Wylac mieszanine na parmezan i wlaczyc piekarnik .Temp 180°C 20-30
min.Mozna tez piec na gotowym ciescie francuskim to szybciej.
Ja nie mialam parmezanu dalam mozarelle
ewaiza 2015-07-09
Anetko jak bedzie za malo smietany(to mleka dolac ) ale ja robie bez mleka - ,to mi pisala po francusku moja szefowa i jak po przetlumaczeniu na polski to smiesznie brzmi
Okragla zwykl foremka do tarty
abore76 2015-07-09
Izuniu znów mnie zaskoczyłaś swoim daniem, musi być znakomite!
isia2 2015-07-09
o fajnie, ze wstawiłas przepis, lubię takie smaki.
Ja dziś piekłam bułeczki drożdżowe, ale wstawię dopiero jutro ,dziś już padam ze zmęczenia, wpadłam tylko zajrzec tu na chwile