PUSZYSTE BUCHTY DROZDZOWE Z MASA KROWKOWA

PUSZYSTE BUCHTY DROZDZOWE Z MASA KROWKOWA

1 i 1/2 szkl.mleka
2 dag drozdzy
pok kg.maki
1/3 szkl.cukru
szczypta soli
jajko
pol kostki masla
powidla slwkowe ,mak,masa krowkowa ,marmolada .(Decyzja nalezy do was, ja akurat mialam mala puszke masy krowkowej)
Szklanke mleka lekko podgrzac, rozpuscic w nim drozdze, dodac 3 lyzki maki, lyzeczke cukru -wymieszac i odstawic na 15 min. Stopic polowe masla, make przesiac do miski wsypac reszte cukru(2 lyzki odlozyc).Wbic jajko i dodac wyrosniety rozczyn i sol.
Wyrobic i odstawic na 30 min. Zagniesc i podzielic na 16 porcji, kazdy splaszczyc
na placuszek i klasc nadzienie .Zlepic i uformowac kulki.Prostokatna lub okragla forme posmarowac tluszczem ulozyc buchty scisle obok siebie. Odstawic na 15 min.w cieple miejsce.Reszte mleka podgrzac z pozostalym maslem i odlozonym cukrem polac buchty. Piec okolo 30 min.w 200°C.Najsmaczniejsze sa cieple.Przepis mam ze starego nr.gazetki\\\"moj przepis\\

dodane na fotoforum:

danutaw

danutaw 2014-02-21

Pyszności Izuniu, mniam :)
Pozdrawiam cieplutko :)

alkaa

alkaa 2014-02-21

ale smakowicie wyglądają...

marttom

marttom 2014-02-22

Mm kurcze muszę wreszcie wypróbowac te odrywane buły;)

danka1

danka1 2014-02-22

smaczne i ładne do tego

fanrats

fanrats 2014-02-23

Ależ to cudnie wygląda! :)

dodaj komentarz

kolejne >