25 dag maki pszennej
25 dag maki zytniej jasnej
350ml letniej wody
1,5 lyzeczki soli morskiej
15 g swiezych drozdzy
Wszystkie skladniki wlozyc do miski i wyrobic mikserem lub robotem (5 min). Odstawic do wyrosniecia. Miedzy czasie skladac chleb w koperte i odstawic do wyrosniecia ,te czynnosc powtorzyc jeszcze dwa razy.
Nagrzac piekarnik do 240 °C wstawic garnek z( przykrywka) do pieczenia chleba.Gdy osiagnie temp.wyjac garnek z piekarnika wlozyc chleb i piec 15 min ,potem zmniejszyc temp.do 190°C piec 10min .Po tym czasie zdjac pokrywke z garka i dopiekac jeszcze 15 min.
dodane na fotoforum:
izolden 2013-04-27
Pozdrawiam Ewuniu ciepło,chlebek aż tu u mnie pachnie..... miłego wieczorku i pięknej niedzieli Ci życzę;))
pola6 2013-04-27
Nie zadaję sobie tyle trudu,i nie piekę sama chleba.
Ten na pewno jest pyszny!
Życzę miłego wieczoru i spokojnej nocy.
badi08 2013-04-28
pozdrawiam w deszczowy dzionek , chlebek pyszotka też czasami piekę w automacie.........)))))))))
oliwkaa 2013-04-28
śliczny wyszedł !!