orzechowiec

orzechowiec

3 szklanki maki
20d.cukru
20d.margaryny
2 cale jajka
2 lyzki miodu
2 lyzeczki sody
to wszystko mieszamy i robimy ciasto.ciasto dzielimy na dwie czesci jedna czesc na blaszke i pieczemy 12 minut. pozniej druga czesc na blaszke i na gore kladziemy orzeczy (zaraz napisze na dole jak je zrobic)i pieczemy 15 minut na 180 stopiach.
orzechy nalezy zrobic tak:
20d.orzechow
10d.cukru
10d.margaryny
2 lyzki miodu.
wszystko do garnuszka na 15 minut i pozniej gorace na ten drugi nie upiczony placek i do piekarnika.
jak sie ciasto upiecze i ostygnie w srodek dajemy mase karpatkowa ido lodowki na 2 dni.bo po 2 dniach jest smaczne mieciutkie bo na poczatku ciasto bedzie twarde.ciasto bez orzechow posmarowac drzemem pozniej masa i polozyc ciasto z orzechami.
ja mialam gotowa mase karpatkowa ale tu jest przepis jak cos:
Masa maślana:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.

Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.