Biszkopt:
4jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
czekolada deserowa
Krem:
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
3 żółtka
1/2 szkl. cukru
1 margaryna
1,5 op. małych bez
Polewa:
2 łyżki margaryny
25 dag kruchych krówek. Oprócz tego: tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie
1. Ubijamy pianę z 4 białek, a następnie, ubijając, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i ponownie mieszamy.
2. Wylewamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (36x25cm). Pieczemy 30 minut w 180 st.
3. Żółtka mieszamy z cukrem. Masę mieszamy z budyniami i szklanką mleka. Drugą szklanką mleka zagotowujemy i wlewamy budynie. Gotujemy i studzimy. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie i układamy bezy.
3. Krówki i margarynę roztapiamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy bezy.
dodane na fotoforum:
janka69 2010-02-09
.•´¨¨))`•.¸.•´«¸¸.•*``°»
((¸¸.•´ .•´ °.¸¸»°Witam milutko
´¨¨))°.¸¸»°Pozdrawiam cieplutko
°.¸¸»°Radosnego i spokojnego
°dnia życzę:)))