Fasolka szparagowa z kiełbaską w sosie pomidorowo - koperkowym
(bez wkładu mięsnego -idealne danie bezmięsne)
Mrożonkę fasolki szparagowej włożyć do niewielkiej ilości wrządku posolonego i pocukrzonego i ugotować do miękkości. Oddzielnie ugotować dowolny rodzaj makaronu.
Pomidor (2-3) sparzyć, zdjąć skórę, rozdziabać i przetrzeć przez sito - można użyć przecieru pomidorowego.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić drobno pokrojoną cebulę i 3 łyżeczki mąki, mieszać, przesmażyć cebulę ale nie zrumienić silnie. Dodać przetarty pomidor lub przecier, wymieszać ( jak jest za sucho dodać wywar z fasoli), chwilę dusić szczególnie jak dodany jest przecier. Dodać koperku. Odstawić na bok jak fasola jeszcze się gotuje.
Do miękkiej fasoli w której powinno być niewiele sosu, dodajemy 2-3 łyżki śmietany i mieszamy. Można też dodać mleko zamiast śmietany. Kiełbaskę albo parówki obrać , pokroić w krążki i dodać do fasoli, chwilę podgrzewać i na koniec dodać pomidor z cebulką z patelni, przemieszać, chwilę razem dusić , doprawić do smaku ( solą, pieprzem/bazylią ) i gotowe.
dodane na fotoforum:
annorl1 2012-03-04
mojemu mężowi bardzo spodobał się Twój obiadek...trzeba będzie robić w najbliższym czasie :) tylko kiełbaska się zrobi...
ale wygląda to rewelacyjnie!
annorl1 2012-03-04
re: ja mam w piwnicy pomidory w sosie własnym więc z nimi zrobię :)
u mnie tylko 2 osoby do jedzenia, wiec chętnie zamienię się gotowaniem z Tobą :0 ja dla Twojej gromadki, a Ty dla mojego męża :)
atrami 2012-03-04
o proszę - super! :)
wszystko co z koperkiem uwielbiam! :))
Pozdrawiam, miłego wieczoru :)
jaworr 2012-03-04
Świetnie, że dałaś przepis zaraz do tego......:)) apetyczne foto...:)
miłego wieczoru życzę....
beata71 2012-03-05
troszke za pózno sie zorientowałam ze leca:(
beata71 2012-03-05
wow, a to czemu?
menia39 2012-03-05
Emmi moje kwiaty po zimowym grzaniu kominkiem są po prostu fatalne mam nadzieje ze niedługo odżyją a przesadzić .... no tak trzeba :)
annorl1 2012-03-05
re: już płynie :)