Ciasto:(tortownica 24-25cm)
400-450g mrożonego szpinaku
3 duże jajka
1 szkl.cukru
1 szkl. oleju roslinnego
2 szkl.mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
Krem:300 ml.słodkiej śmietanki (30%)
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej.
Sposób przygotowania :ok.90 min
Szpinak rozmrozić i odcisnąć ..W wysokim naczyniu zmiksować blenderem .Jaja wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym -ubić na jasną ,puszystą pianę ..Nie przerywając miksowania ,cieńką stróżką wlać olej ..
Mąkę przesiać i razem z proszkiem powoli mieszajac ,wsypać do ubitej masy .Na koniec dodać szpinak oraz skórkę z cytryny ..Wszystkie składniki wymieszać -ciasto powinno miec kremową konsystencję ..Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem i piec ok,50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni..
Krem:Wszystkie składniki umieścicć w misce i na średnich obrotach zmiksować na gładki i gęsty krem ..Gotowe ciasto ostudzić ,przepołowić ..Wierzchnią część ciasta pokruszyć ..Spód posmarowć masą ,posypać pokruszonym ciastem ,a na ciasto dać owoce raczej drobne np.granat lub letnie sezonowe jak widać na zdjęciu ..
Jest pyszny ...
vitaawe 2016-07-12
o jaki super przepisik *Eluniu* dzięki i serdeczności moc
dana02 2016-07-12
Pyszne ciasto.
Witam.
Wspaniałej, spokojnej reszty dnia życzę:)
lidia23 2016-07-13
ja bym zjadła gotowe jak ktoś zrobi:)))
kiedyś lubiłam piec,eksperymentować..
teraz mam inne zainteresowania:)
wygląda super;)
antoni3 2016-07-13
Super zdjęcie Elu...dużo teraz owoców na działce..u mnie już porzeczki w balonie,będzie winko domowe:)
(komentarze wyłączone)