" P O K R Z Y W A "
Pokrzywa, jako zioło wykorzystywana była już w starożytności. Uznawano ją wówczas za warzywo mające swoje zastosowanie poza kulinarne, jako środek na rany i krwawienia.
Każdy, kto choć raz w życiu się nią sparzył, doskonale wie, jak wygląda. Spotkać ją jest dość łatwo, gdyż ta drobna i niepozorna roślinka występuje prawie na całym świecie. Wyjątkiem od tej reguły są obszary Afryki Południowej i biegunów polarnych. Najczęściej widywana jest w ogródkach, w zaroślach oraz wilgotnych lasach. Pomimo tego, że jest chwastem, ma również niebagatelne zalety – z powodzeniem wykorzystywana jest w ziołolecznictwie, kuchni i kosmetyce.
danka1 2010-04-25
Nawet pokrzywa na garnku ładnie kwitnie.
beata55 2010-04-25
ładna pokrzywka ;) będzie trzeba pójść nazbierać i ususzyć ;))
dosia84 2010-04-25
ładne ładne, może i zdrowe, ale to jasnota biała, z innej rodziny niż pokrzywa, miłego wieczoru