boskie papatacze

boskie papatacze

częstować się proszę

ciasto:50 dag mąki,
5 dag drożdzy,
pół szkl mleka,
5 dag cukru,
8 dag margaryny,
2 jaja,szczypta soli

nadzienie:po 10 dag rodzynków,
migdałów,orzechów,łyzka skorki pomarańczowej,łyzeczka cynamonu,
5dag cukru,3 dag margaryny
sok z połówki cytryny

drozdże wymieszac z mlekiem,łyżeczka cukru i pozostawic na 10 min.wlać do mąki i dac pozostałe skladniki,wyrobic ciasto pozostawic na 30 min do wyrosniecia.rozwałkować prostokat o grubosci 1 cm,posypac cukrem,wiórkami margaryny i rozłozyc równomiernie bakalie wymieszane z cynamonem i sokiem z cytryny.ciasto zawinąć jak roladę i pokroić na centymetrowe plastry i ułozyć na blaszce,pozostawić do wyrośnięcia ok 30 min,po czym upiec na złoty kolor(ja piekłam w 200 st.)przygotować polewę:wsypac do garnuszka 5-8 dag cukru pudru,wlać roztopioną łyżeczkę masła,cały czas mieszając dolac odrobinę wody,i łyzeczkę soku z cytryny.polewa powinna być półpłynna,wyjąc ciastka z pieca i po chwili polać polewa

dodane na fotoforum:

asenata

asenata 2010-03-05

Witam, ciekawie wyglądają:)miłego dnia..

gandvik

gandvik 2010-03-05

PIĘKNIE WYGLĄDAJĄ TZN.: B. SMAKOWICIE NO I PEWNIE TAKIE SĄ POZDRO
PS. DAJ PONIŻEJ PRZEPIS DOKŁADNY

aneciaa

aneciaa 2010-03-05

ja chce przynajmniej z 6 :))

nunai

nunai 2010-03-05

witam slotko wygladaja :)) pozdrawiam..

umila

umila 2010-03-05

pysznie wyglądają :) mniammm
pozdrawiam

anetah5

anetah5 2010-03-05

ale fajne! daj przepis koniecznie!!!podobne coś widziałam z tymi bakaliami tylko w całosci upieczone taki wieniec ...

magiken

magiken 2010-03-05

to ja częstuje się....
pozdrawiam :)

violinka

violinka 2010-03-05

fajna galeria i jeszcze przepisy dodaję do ulubionych i pozdrawiam cieplutko

janka69

janka69 2010-03-06

Bukiecik kwiatków
w serduszku Ci wysyłam
daję znak,
że dziś u Ciebie byłam ♥

____ MIŁEGO DNIA
______ POZDRAWIAM

beamm

beamm 2010-03-06

jadłam cos takiego ale nie robiłam.....nie wiem jak
pozdrawiam serdecznie

cuisine

cuisine 2010-03-16

Uwielbiam je :)))

lanta21

lanta21 2017-10-22

pyszne

dodaj komentarz

kolejne >