Składniki
* schab- kawałek o wadze ok. 60 dag.
* garść suszonych śliwek
* garść suszonych grzybów ( borowików,podgrzybków )
* kostka "bulion grzybowy"
* 4-5 łyżek oleju
* roztarty ząbek czosnku
* zioła prowansalskie,sól,pieprz,słodka papryka
* łyżka mąki do zagęszczenia sosu
* 2 łyżki masła w wiórkach
*
Opis przygotowania
Schab opłukać, osuszyć, nakłuć ostrym nożem i nadziać suszonymi śliwkami. Włożyć do miski natrzeć przyprawami, czosnkiem oraz olejem. Odstawić w chłodne miejsce na noc. Można obrócić kilka razy schab aby równomiernie się zamarynował. Grzybki także namoczyć na noc w takiej ilości wody aby je przykrywała. Schab wyłożyć na rozgrzaną suchą patelnię i zrumienić go ze wszystkich stron. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać masło w wiórkach. Zapiekać pod przykryciem ok. 60 min. Po godzinie zalać pieczeń grzybkami razem z wodą w której się moczyły, zapiekać bez przykrycia. Po 15 min. dodać kostkę "bulion grzybowy" rozpuszczoną razem z mąką w połowie szklanki wody i zapiekać jeszcze przez 15 min. Gotowy schab pokroić w plastry ułożyć na talerzu i polewać sosem grzybowym.
dodane na fotoforum: