Ciasto:
50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag msła lub margaryny
2 całe jaja
2 łyzki miodu
2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka
Masa orzechowa
40 dag siekanych orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag cukru
3 łyzki miodu
Masa serowa:
1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
1 szklanka cukru
pól kostki masła (10 dag)
1-2 cukry waniliowe
4 całe jaja
skórka starta z cytryny
odrobina aromatu cytrynowego
1 budyń śmietankowy (40g)
1 łyzka mąki ziemniaczanej
pół szklanki mleka
Ciasto
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, posiekać nożem.
Zrobić w cieście zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć do dwóch jednakowych prostokątnych blaszek.
Następnie przygotować masę orzechową.
Posiekane orzechy i resztę podanych składników dać na patelnię, mieszając podsmażyć na złoty kolor.
Gorącą masę wyłożyć rownomiernie (po połowie) na każdy placek.
Zimna masa nie daje się rozsmarować.
Każdy placek piec w temp.ok.160-170 C na termoobiegu ok.20 min.
Masa serowa:
Zmielony twaróg wyłożyć do garnka.
Do twarogu dodajemy cukier, masło oraz 4 żółtka i gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając przez ok. 15 min.
Z 4 białek ubijamy pianę i odstawiamy.
Po około 15 minutach gotowania wlewamy mleko wymieszane z budyniem i maka i dodajemy pianę z białek.
Mieszamy delikatnie uważając aby nie zrobiły się grudki i całość gotujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy aromat cytrynowy i skórkę.
Ciepłą (nawet gorącą) masę serową wykładamy na placek miodowy i przykrywamy drugim plackiem(orzechami do góry). Dociskamy ciasto do masy serowej i zostawiamy przez noc, aby ciasto miodowe zdążyło wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć.
dodane na fotoforum:
airam2 2012-12-28
☆,`’☆,☆,☆’`,☆ ’☆,`’☆,☆,☆’`,☆’☆,`’☆,☆,☆’`,☆’☆
Jeszcze tylko mały krok i znów przyjdzie Nowy Rok .
Jaki będzie ? ... co da w darze ? ...
już niedługo się okaże !!! ...
☆,`’☆,☆,☆’`,☆ ’☆,`’☆,☆,☆’`,☆’☆,`’☆,☆,☆’`,☆’☆