Tatra tatin z porami i gruszką

Tatra tatin z porami i gruszką

500 g ciasta francuskiego
5 twardych gruszek
4 pory pokrojone w talarki
3 posiekane ząbki czosnku
80 g masła
łyżeczka suszonego tymianku
ocet winny sherry
sól
cukier
pieprz
gruba sól
świeży tymianek
ostry ser pleśniowy np. frontiera
Obrane gruszki przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, posypać solą, pieprzem, cukrem i skropić octem winnym. Podsmażyć na połowie masła.

Pory z czosnkiem i tymiankiem usmażyć osobno na reszcie masła, doprawić solą i pieprzem.

W okrągłej formie żaroodpornej ułożyć ciasno połówki gruszek, przecięciem do góry. Na gruszkach rozłożyć pory. Przykryć ciastem, brzegi wsuwając do środka formy, zrobić w cieście kilka nakłuć. Posypać grubą solą. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na mniej więcej 20 minut, do zrumienienia ciasta.

Wyjąć i odstawić na kilka minut.

Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło. Podawać gorące, posypane posiekanym świeżym tymiankiem i pokruszonym serem pleśniowym (czasowo nie mogę jadać "pleśniaków" więc posypałam serem tupu gruyere)

Znalezione w necie