Torcik rabarbarowy

Torcik rabarbarowy

Marynowany rabarbar:
800 g rabarbaru, 2 laski wanilii lub cukru waniliowego, 3 łyżki dobrego octu balsamicznego, 60 g cukru.
rabarbar kroimy w cząstki i mieszamy ze składnikami marynaty odstawiamy na noc do lodówki aby się zamarynował.

Ciasto:
150 g masła, 80 g cukru, 1 jajko, szczypta soli, 250 g mąki, 7 g proszku do pieczenia(półłej torebki).
agniatamy wszystkie składniki. Rozwałkowywujemy 2/3 ciasta i wyklejamy nim spód tortownicy. Z reszty robimy wałek i doklejamy do boków tortownicy o śr 28 cm. Na cieście układamy zamarynowany rabarbar. Marynatę pozostawiamy.

Kruszonka:
100 g stopionego masła, 10 g cukru, 100 g mąki, 100 g zmielonych migdałów.
Rozcieramy palcami wszystkie składniki i posypujemy ciasto.
Pieczemy 50-60 min z termoobiegiem w 170 st.

Marynatę zagotowywujemy, aby odparowała i zgęstniała - to będzie sos którym skropimy ciasto.

Przepis z miesięcznika Kuchnia 2012/5