70dag filety z dowolnej ryby,
25dag ogórki kiszone,
2 marchewki,
1/2 seler,
2 cebule,
2łyżki koncentrat pomidorowy,
1szkl wywar z warzyw,
1łyżeczka mąka ziemniaczana,
2 liść laurowy,
pieprz,
ziele angielskie,
szczypta cukier,
papryka mielona,
Sól,
do panierowania mąka,
olej do smażenia
Rybę oprószyć solą i pieprzem,obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.Dodać obrane i pokrojone w plasterki ogórki,lekko poddusić i odstawić.Cebulę obrać,pokroić w piórka,zeszklić na oleju.Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce,dodać do cebuli i poddusić,podlewając wodą.Dodać liście laurowe,pieprz,ziele angielskie,koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusić.Sos rozprowadzić wywarem,zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i,mieszając,zagotować.Doprawić sos do smaku solą,pieprzem,cukrem i papryką,polać nim ryby.Pozostawić do wystygnięcia.
Wyszła wyborna :)))
źródło www.doradcasmaku.pl
magdabo 2011-03-14
Ale smacznie się u Ciebie zrobiło ...
magdabo 2011-03-17
Bardzo fajny przepis , też używam do wielu sosów mąkę ziemniaczaną ...
pozdrawiam miło i dobrego dnia życzę !