Makaron faszerowany serem ricotta, świeżym szpinakiem, bazylią i pieczarkami, polany sosem marinara i posypany parmezanem
Oto dokładny przepis :)
Szpinakowo- grzybowe manicotti:
Składniki: przeliczone z am. jednostek
23 dkg makaronu Manicotti (wielkich rurek)
2 łyżki oliwy z oliwek
17 dkg pieczarek, posiekać
1 ząbek czosnku, zgnieść
17 dkg świeżego szpinaku, posiekać
2 jajka
42 dkg sera ricotta
1/3 cup (ok.70ml) siekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka soli
1 złoik sosu włoskiego lub sosu marinara (jak pomidorowy z przyprawami)
1/2 cup (120ml) świeżo tartego parmezanu
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Makaron pogdotować 7 minut i opłukać zimną wodą. Na patelnię dać oliwę, nastawić na średnią moc grzania. Dodać grzyby, czosnek i smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dać szpinak i po 5 minutach wyłączyć, schłodzić (nie może być wosy z szpinaku). W miseczce lekko ubić jaja, dodać ricottę, bazylię i sól oraz pieczarki. Na blachę dać 3/4 sosu marinara. Makaron napełnić sosem szpinakowo- pieczarkowym. Polożyć na sos. Na wierzch polać sosem i posypać parmezanem, przykryć doładnie folią aluminiową (inaczej makaron wyschnie). Piec 30minut. Odkryc i piec jeszcze 5 minut.
Gotowe :) Smacznego :)
ps. Mi w smaku przypomina troszkę lasagne. Gdyby były jakieć błędy lub coś niezrozumiałego proszę pisać :)
dodane na fotoforum:
farm63 2010-01-27
Dzastuś...ale to wygląda.. :) Bardzo lubię włoską kuchnię,ricottę będę robiła prawdopodobnie w kwietniu, więc jakbyś była skłonna rzucić dokładny przepisik, to byłabym "dźwięczna" :)
tuurma 2010-01-27
Farmerko, tutaj "pasta" a na ciacho idziemy do placka :)
Wygląda tak, że aż się ślinię...
honorek 2010-01-28
A podasz przepis dokładny ? Bo to smakowicie wygląda... Mój synuś uwielbia makarony, uwielbia szpinak, o sosie pomidorowym nie wspomnę... To w jego stylu. Proszę napisz dokładny przepis :)