Dzidziuś :-)

Dzidziuś :-)

jokam

jokam 2012-02-28

ciii... na paluszkach... dziecinka zasnęła... :))

jankewa

jankewa 2012-02-28

Tak,jak dzidziuś hehehe
Pozdrowionka :-)

mariam5

mariam5 2012-02-28

ale mu tam dobrze:))))

wedwin6

wedwin6 2012-02-28

ale aparacik
kolorowych snów

azalia2

azalia2 2012-02-28

Przepięknie:)

anet36

anet36 2012-02-28

Spokojnej nocy,Dobranoc

wedwin6

wedwin6 2012-02-29

http://gi99.photobucket.com/groups/l287/H682SW5I38/56ixnnhv.gif
witam w ostatnim dniu lutego

jankewa

jankewa 2012-02-29

Miłego popołudnia!
pozdrowionka :-)

aguta11

aguta11 2012-02-29

śliczności:)))pozdrowionka:)))

stasia8

stasia8 2012-02-29

Słodziak...Pozdrawiam serdecznie...życzę miłego popołudnia:))

ewulka1

ewulka1 2012-02-29

Tylko go całować....Słodziak....:)

jokam

jokam 2012-02-29

re: Dytko, to jest rukola. my powinnyśmy ją jeść, bo to samo zdrowie!
Zobacz co znalazłam:

"Powód 1
Rukola jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów
Roślina ta zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej. Wszystko to powoduje, że warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiegania anemii i osłabieniom.

Powód 2
Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność
Tą właściwość Rudola zawdzięcza związkom o nazwie glukozynolany, które w organizmie przekształcane są w izotiocyjaniany. To właśnie izotiocyjaniny uczestniczą w regulacji funkcji układu immunologicznego i chronią przed powstaniem nowotworów. Ponadto Rukola zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Wszystkie te związki cenione są jako przeciwutleniacze i wykorzystywane w profilaktyce chorób takich jak nowotwory i zwyrodnienia plamki żółtej.

P...

jokam

jokam 2012-02-29

c.d.
Powód 3
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna
Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) i jest bogata w błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Ponadto ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych, dlatego warto dodawać ją do mięs i tłustych posiłków.

Powód 4
Ma działanie bakteriobójcze
Liście rukoli zawdzięczają swoje działanie bakteriobójcze obfitości aminokwasów siarkowych. Związki te są również odpowiedzialne za ostrawy smak rośliny.

Powód 5
Jest smaczna i wszechstronna."

lisek52

lisek52 2012-02-29

Cieplutko pozdrawiam i życzę miłej nocy...dobranoc:))

dytka36

dytka36 2012-03-01

Ojej bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz tak myślałam,że to ona u mnie nigdzie nie mogę dostać mało w moim mieście hipermarketów a jak już są to na każdym rogu polo markety w ,których tak naprawdę nic nie ma i biedronki ale bardzo mało!!!Jeden carrefour w ,którym mnóstwo ludzi i koniec .Ale będę od teraz już polowała na to zielsko jakże cenne!!!!

dodaj komentarz

kolejne >