składniki:
1.5 kg ziemniaków
30 dag boczku
2cebule
2 łyżki oleju
30 dag żółtego sera
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
½ szklanka mleka
1 jajko
sól
pieprz
Ziemianki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w dużą kostkę i przysmażyć razem z ziemniakami i cebulą.Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do śmietany dodać mleko i surowe jajko. Razem zmiksować blenderem. Następnie dodać sól, pieprz.Do 3/4 żółtego sera dodać czosnek i sos. Razem wymieszać. Przesmażone na złoty kolor ziemniaki przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowanym sosem i posypać żółtym serem. podawać z sałatką warzywną.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180stp. ok 20min
dodane na fotoforum:
ewci1 2012-07-03
Najczesciej juz tak jest ze wszytsko co smaczne ,to kaloryczne,ale zapewne czosnek zredukuje troche cholesterol:))
widze smaczna zapiekanke i jeszcze tylko winko do tego:)))