Szparagi pod serowo-migdałową pierzynką

Szparagi pod serowo-migdałową pierzynką

2 pęczki zielonych bądź białych szparagów
1 opak. słodkiej śmietany ok 250ml.
2 jajka,
100 g utartego twardego sera typu gruyere lub ladamer, masło, opcjonalnie płatki migdałowe, szczypta cukru.
biały pieprz, sól

Odcinamy zdrewniałe końcówki szparag, dokładnie i delikatnie myjemy. Wkładamy je na ok. 10 min. do wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wody. Wyjmujemy delikatnie i odcedzamy na sicie.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Szparagi układamy rzędami. Przygotowujemy sos: Śmietanę roztrzepujemy z jajami, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy tak jak omlet. Zalewamy mieszaniną szparagi. Sypiemy utarty ser i płatki migdałowe. gęsto.
Wkładamy do piekarnika na ok. 15-20min temp. 175 stopni tak by ser nabrał złotego koloru , a całość była gorąca.

Uwagi:
Podajemy do drobiu lub smażonej ryby - w naczyniu, w którym były zapiekane.

dodane na fotoforum:

kot54

kot54 2012-04-15

Pyszny będzie ....zabieram przepis i smacznego życzę :)

asik78

asik78 2012-04-15

Ale pyszności podajesz.

danka1

danka1 2012-04-15

uwielbiam szparagi a w takim wydaniu nie jadłam

lila08

lila08 2012-04-15

uwielbiam szparagi...tak jeszcze nie robiłam ...dzięki za przepis;)))

bonga

bonga 2012-04-15

no tak, zanim pojawią się u nas mam nowy przepis:)
ja w zeszłym roku objadałam się szparagami w galarecie wg francuskiej kuchni:))

sedina

sedina 2012-04-15

Bardzo ciekawy przepis ... szparagi z serem tego jeszcze nie próbowałam :)
re. moje parkowe kasztany pewnie zakwitną właśnie w maju na matury ... ale mają na to ok. miesiąca . Przy takiej pogodzie jak ostatnio , to wszystko rozkwita w zwolnionym tempie :).
Pozdrawiam cieplutko i słońca zyczę na cały nowy tydzień :)

pinecha

pinecha 2012-04-15

... płatki dodajesz takie prosto z torebki, czy uprzednio uprażone na patelni??

:-) podoba mi się ten przepis :-)

lisek52

lisek52 2012-04-16

Ciekawy przepis...cala galeria smakowicie wygląda.Z wielką przyjemnością dodaję do ulubionych.Pozdrawiam:))

piatal

piatal 2012-04-16

chętnie spróbuję,,,

danka1

danka1 2012-04-16

U mnie pada od samego ranka więc deszczowe pozdrowionka zostawim i życzę słoneczka.

xaviera

xaviera 2012-04-16

pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę :))

laura5

laura5 2012-04-16

Miłego i ☼sLonecznego popoLudnia zyczymy::))

danwi66

danwi66 2012-04-17

wzięłam ,,,może w końcu mi wyjdą miekkie bo cholercia zawsze jakieś takie łykowate;(,nie umiem gotowac ich:(

dodaj komentarz

kolejne >