na ciasto:
pół litra wody
płaska łyżeczka soli
porządna łyżka masła
pół kilograma mąki
na farsz:mięso z rosołu ( ok 50-60 dkg kurczaka, ale może byc również wołowina)
2 marchewki , por, kawałek selera naciowego z rosołu
1 duża cebula, 2-3 łyżki oliwy bądź margaryny
sól, pieprz
Pół litra posolonej wody zagotować z łyżką masła. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i dodawać mąkę, cały czas mieszając drewniana łyżką. Pod koniec może być ciężko, dlatego kiedy ciasto trochę przestygło wyrobiłam je na na stolnicy . Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Po wyrobieniu odłozyłam na bok, żeby sobie odpoczęło przez jakieś 30 minut. W tym czasie zmielić mięso z włoszczyzną. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.Ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość 2-3 mm. Wycinamy kółka trochę większe niż na pierogi. (Posłużył mi do tego duży kubek). Nakładamy trochę farszu i zaklejamy brzegi tak, aby wyszedł nam zgrabny pieróg. Tak zaklejone pierogi maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż się ładnie przyrumienią z każdej strony. Podajemy z ulubioną surówką. Zostało mi kilka krążków ciasta więc postanowiłam je nadziać serem typu brie i usmażyłam je w ten sam sposób jak mięsne, podając z żurawiną. Pycha na dwa sposoby, myślę, że można tworzyć inne nadzienia, wszystko zależy od naszej fantazji. Smacznego.
dodane na fotoforum:
kot54 2012-03-21
Fany przepis....spróbuję zrobić.....:))
bonga 2012-03-21
nikt nie robi lepszego ciasta na pierogi, niż ...mój syn:)))
czuję, że będziemy mieli wspólną robotę, jak się znów zobaczymy:))
agus35 2012-03-21
super napewno wypróbuje :-) uwielbiam pierogi ale najbardziej z kapustą i grzybami mysle ze takie też mozna tak zrobic...
edyta82 2012-03-21
Wyglądają fantastycznie i pewnie tak smakują.Przyznaje że w tej wersji nigdy niejadłam ,a przepis napewno wyprubuje
monieq 2012-03-22
moja dzisiejsza zmora, lepienie pierogów ;)) lubię jeść nie lubię kleić, ale czego się nie robi dla rodzinki, ale z tym pomysłem na farsz i panierką to chyba tez się poświęcę za niedługo
inside1 2012-03-22
Wyglądają apetycznie... pewnie wypróbuję bo w takiej wersji jeszcze nie robiłam :)