Przygotowujemy dwa sosy: mięsny i beszamelowy. Przepis na sos mięsny jest na tej stronie https://www.garnek.pl/duszko/17351384/sos-bolognese-klasyka-z Następnie robimy sos beszamelowy:ok. 600ml mleka
3 łyżki masła
3-4 łyżki czubate mąki pszennej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej .( dodatkowo ser parmezan ilość nieokreślona to już zależy jak kto lubi) W garnku roztopić masło dodać mąkę, i mieszać trzepaczką , gdy się dobrze połączy wlewać porcjami zimne mleko rozprowadzając nadal trzepaczką .Konsystencja sosu musi być gęsta,ale lejąca. Posolić do smaku ,wsypać gałkę i trochę pieprzu. Potrzebujemy paczkę makaronu lasagne 250g. Jeśli są to suche listki, to najlepiej je ugotować w osolonej wodzie do 3min. ( aby tylko zmiękły) W garnku mogą się skleić, wiec proponuję je gotować po 3 listki na patelni a potem układać na czystych ściereczkach. Następnie posmarować formę o wymiarach 24-36 cm oliwą. Układać lasagne następnie wlać sos miesny na to beszamelowy i posypać parmezanem.Układać warstwami, ostatnią warstwę stanowić mają sosy pokryte dużą ilością parmezanu. tak przygotowane lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stp. Pieczemy 45-50min.
dodane na fotoforum:
kot54 2011-10-03
Nigdy takiej nie jadłam....przepis zabieram.
Dobrej nocy :)