Crostata di ricotta e marmellata

Crostata di ricotta e marmellata

Czyli tarta z serem i dżemem:400g mąki,

100g cukru pudru,

150g masła,

2 jajka,

łyżeczka cukru waniliowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia

starta skórka z 1 cytryny.

nadzienie:

200g dżemu ja dałam truskawkowy, ale może być jaki sami lubimy

0,5kg ricotta albo białego sera,

100g cukru pudru,

jajko, 2łyżki mąki

Do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto, wyrobić jednolitą masę. Przykryć i włożyć na minimalnie 30min do lodówki.Po tym czasie ciasto wykładamy na formę, wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną mąką i po nakłuwaną widelcem. Pozostałe ciasto zostawić na wierzchnią warstwę.Pierwszą warstwą jest dżem (można też odwrotnie).Następnie przygotowujemy ser. Ser, cukier mąkę, jajko miksujemy przez chwilę, do uzyskania jednolitej masy.Gotowe nadzienie wykladamy na dżem.Teraz wykorzystujemy pozostałą część ciasta i przykrywamy całość cienką warstwą (jeśli przykryjemy grubszą, musimy wydłużyć czas pieczenia).Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika 180-200 stopni i pieczemy przez około 45min.Smacznego ☺

dodane na fotoforum:

megilol

megilol 2011-09-24

mmm...:):)
jak smakowicie wygląda:D aż ślinka cieknie;p
fajnie że jest dołączony przepis (spróbuję upiec:):)))

ewci1

ewci1 2011-09-24

Cos innego ,wyglada smakowicie,bardzo zachecajace:)))

demeck

demeck 2011-09-24

deve essere gustosa. salutare.

grejsia

grejsia 2011-09-25

No I znowu przepis do skopiowania...wyglada na grzechu wart...

grejsia

grejsia 2011-09-25

....zapomnialam dodac, ze zdjecie tez super!!!

gotujmy

gotujmy 2011-10-04

Cudowne zdjęcia w galerii !!!! i przepisy również ;0)

dodaj komentarz

kolejne >