Miodowa sałatka z rukoli z gruszkami i serem gorgonzola

Miodowa sałatka z rukoli z gruszkami i serem gorgonzola

100 g sera z niebieską pleśnią, np. roquefort albo gorgonzola pokrojonego w kosteczkę
2 garście rukoli( jeśli ktoś nie lubi gorzkawego smaku rukoli, możne zastąpić sałatą lodową)
sól i czarny pieprz
1,5 dojrzałej soczystej i słodkiej gruszki( doskonałe gruszki, to williams), pokrojonej w dużą kostkę
2 łyżki soku z cytryny 100g-150g orzechów włoskich zrumienionych na patelni .Grzanki z bagietki francuskiej, masło. Przygotowanie: myjemy rukolę suszymy, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę ze skórką, skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy miodowy sos winegret tu przykład( pół łyżeczki miodu, 1 starty ząbek czosnku łyżeczka musztardy, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól pieprz ocet balsamiczny, wszystko mieszamy) Rukolę, gruszki i orzechy mieszamy, kroimy ser i delikatnie układamy na górze, polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z grzankami posmarowanymi masłem. Pycha!

dodane na fotoforum:

grejsia

grejsia 2011-07-07

Wzielam przepis, bede robic w niedziele..

dodaj komentarz

kolejne >