Ciasto Rafaello bez pieczenia...

Ciasto Rafaello bez pieczenia...

...najlepsze na drugi dzień, trzeciego się już nie doczeka;-)
Robiłam z tego przepisu http://ala-piecze.blogspot.com/2013/08/rafaello-bez-pieczenia.html tylko trochę zmodyfikowałam (zamiast margaryny - masło o zmniejszonej zawartości tłuszczu 60% z Biedronki, cukru kopiastą szklankę zamiast 1,5)

Składniki:
3 szklanki mleka
3 łyżki kopiaste mąki pszennej
3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
3 szt żółtka
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 kopiasta szklanka cukru
2 szklanki kokosu
250 g masła
2 paczki krakersów (Lajkonik)

Pół szklanki mleka zmiksować z żółtkami, dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do którego wlewamy zmiksowaną masę mieszając do momentu zagotowania, by się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Po zdjęciu z ognia ostudzić. Do zimnej masy dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować na krem. Następnie dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach około 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, pierwszą część kremu, drugą warstwę krakersów, drugą część kremu, krakersy i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pozostałe pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy krakersy zmiękną.



Inna propozycja http://www.garnek.pl/doris7/29291408

dodane na fotoforum:

evoja

evoja 2015-11-23

Na pewno wspaniale smakuje , muszę wypróbować :)

xaviera

xaviera 2015-11-26

mniam.... :))

basiaw

basiaw 2015-12-03

Na pewno spróbuję, bez pieczenia bardzo mi odpowiada, bo szybko :)))
Nie wiem tylko, skąd wziąć Lajkonika, muszę poszukać jakichś tutejszych nie słonych. Mniam!
Pozdrawiam :)

dodaj komentarz

kolejne >