Rolada z nadzieniem jabłkowym
13
kwi
Przepis pochodzi z babcinego zeszytu z przepisami. Rolada z ciasta biszkoptowego z nadzieniem jabłkowym z galaretką.
•5 jajek
•szczypta soli
•5 łyżek cukru
•5 łyżek mąki pszennej
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•1 słoik jabłek prażonych
•1 galaretka (u mnie agrestowa)
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i szczyptę soli. Dodać żółtka, ubijać do uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Do jabłek dodać galaretkę w proszku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem. Rozłożyć jabłka, gdy się podpieką wylać biszkopt. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąc, przełożyć na ścierkę aby biszkopt był na dole a jabłka na górze. Zrolować dłuższym końcem przy pomocy ścierki. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
dodane na fotoforum: