[28784859]

SERNPrzygotowanie kruchego ciasta czekoladowego

Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier i cukier wanilinowy oraz margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy ciasto się połączy, formujemy wałek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut.

Przygotowanie spodu piernikowego

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy (do 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.

Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy (24 x 34 cm) posmarowanej niewielką ilością margaryny i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 18-20 minut. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietankę, kiedy składniki się połączą, dodajemy stopniowo po 1 jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Gotową masę równomiernie rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do czystej miseczki odkrojony wcześniej wierzch spodu piernikowego. Kruche ciasto czekoladowe wyjmujemy z zamrażalnika, za pomocą tarki ścieramy ze zmrożonego ciasta paski, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu piernikowego, mieszamy i również posypujemy nimi wierzch ciasta.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy około 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
IK PIERNIKOWY CZESC 3--

bryza

bryza 2014-12-07

Ładniutki , podoba mi się ten zimowy przystojniacha :)))))))),pozdrowionka :)

dodaj komentarz

kolejne >