i jest coraz wiecej ,,sie robi,,,

i jest coraz wiecej ,,sie robi,,,

Ciasto z malinami i kokosową bezą

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
20 dag masła

Kokosowa beza:
5 białek
¾ szklanki cukru
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy

Dodatkowo:
1 ½ łyżki bułki tartej
50 dag malin

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodać żółtka i miękkie masło. Razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, kilka kropli aromatu migdałowego i razem zmiksować. Dno dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem. Włożyć do niej 2/3 ciasta i nakłuć widelcem. Potem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 170 °C. Następnie posypać ciasto bułką tartą, wyłożyć opłukane i osuszone maliny, potem kokosową bezę, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.

dodane na fotoforum: