Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

•5 jaj
•5 łyżek cukru
•5 łyżek mąki
•1 cukier waniliowy
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•2 galaretki truskawkowe
•0,5 kg truskawek
•1 serek mascarpone
•Śmietana 30% lub 36%
•5 łyżek cukru pudru
•Śmietana fix

Oddzielamy żółtka od białka, miksujemy białka, po ubiciu białek dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, i resztę składników pamiętając o ubijaniu. Wylać ciasto do tortownicy (24 cm)lub brytfanki (30-20 cm) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 20-25 min absolutnie do niego nie zaglądamy. Po barwie możemy stwierdzić że jest upieczony. Będzie ciemno pomarańczowy. Zostawiamy do momentu wystygnięcia.
Kremówkę śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i fix’em. Dodać serek mascarpone. Miksować do połączenia się składników.
Na biszkopt wyłożyć krem. Truskawki umyć i przekroić na pół i wyłożyć na krem.
2 galaretki rozpuścić i po ostygnieciu wylać na biszkopt i truskawki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

blumm

blumm 2014-06-02

pięknie kwitnie

dodaj komentarz

kolejne >