Ziemniaki umyć, cieniutko pokroić w plastry ( ja mam mandolinę kuchenną- jedno z najbardziej niebezpiecznych urządzeń w kuchni) , wyplukać w zimnej wodzie, lekko osuszyć, polać olejem, doprawić pieprzem, solą i czosnkiem w proszku ( można dodać pieprz kajeński czy paprykę, albo przyprawę włoską czy zioła prowansalskie), przełożyć do żaroodpornego naczynia układająć ściśle jak na zdjęciu i piec aż plasterki będą zarumienione i chrupkie. Doskonały dodatek do mięs z rusztu lub grilla.
dodane na fotoforum:
karo66 2020-11-20
Apetycznie zachęcające. Jeszcze tylko pytanie na jaką temperaturę nastawiamy piekarnik.
delish 2020-11-20
Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika. W zależności od grubości plastrów na 25-30 minut. Piekarniki różnią się między sobą więc najłatwiej określić, czy gotowe po kolorze i chrupkości