chlebek wieloziarnisty:).

chlebek wieloziarnisty:).

mamja

mamja 2012-11-29

prosimy o przepis,wygląda bardzo smacznie.

alicja

alicja 2012-11-30

ja też prosze, wygląda super i pewnie tak smakuje, zbieram się żeby upiec ale jakoś nie mam pewnego przepisu i tak schodzi, na święta chyba spróbuję... pozdrawiam gorąco

dar42

dar42 2012-12-01

po andrzejkach nie mam weny:) ale przepis prześlę :))

dar42

dar42 2012-12-03

robiłem ten chleb z takiego przepisu. troche zmieniłem proporcje mąki żeby wykorzystać piekarnik.

Składniki
1 kg mąki krupczatki -1/2krupczatki 1/2 mąki przennej chlebowej+ 2 szklanki mąki zwykłej przennej.
1 l ciepłej wody- dałem 5 szklanek
1 szklanka otrąb pszennych
6 łyżek ziaren słonecznika
6 lyżek siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
3 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
3 łyżki cukru- cukru mniej o 50%
70g świeżych (!) drożdży piekarniczych- cała kostka 100gram.
2 duże blachy-keksówki- wyszło 4 jak na zdjęciu.keksówki dł.21cm.
masło wysmarowałem pędzelkiem olejem i posypałem bułką tartą


Drożdże rozkruszyć w dużej misce, wsypać wszystkie sypkie składniki, następnie wlać ciepłą (nie gorącą) wodę, mieszać wszystko drewnianą łyżką. Ciasta nie trzeba wyrabiać ręcznie! Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. ja tylko 15 min i już do keksówek tam sobie wyrastało do momentu nagrzania piekarnika.
dłonią ...

dar42

dar42 2012-12-03

pierwsza wersja to 1 kg krupczatki i na 2 keksówki większe.

mamja

mamja 2013-04-09

Dziękuję i pozdrawiam.

dodaj komentarz