przepis na blogu dagmary_65
https://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/02/OPONKI.html
Zapraszam do współtworzenia fotoforum:
https://www.garnek.pl/forum/garydagmy
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-02-14
PYSZNOŚCI... :)
Pozdrawiam pięknie...:)))
kromis 2012-02-14
ja mam pytanie: jak je smazymy? na glebokim oleju, np. we frytkownicy czy na patelni. Nigdy nie robilam ani paczkow ani oponek dlatego prosze o rade ;)
elcia72 2012-02-14
Pozdrawiam walentynkowo i życzę dużo szczęścia i miłości w dniu zakochanych:) ♥
dagma65 2012-02-14
Dziękuję za miłe komentarze, życzenia i pozdrowienia :)
Kromis smażymy je na głębokim, rozgrzanym tłuszczu ( smalec wieprzowy, olej) najlepiej w żeliwnym rondlu, patelnia nawet i taka głęboka wydaje mi się niewystarczająca. U mnie do rondelka ( niezbyt duży) wchodzi tylko 6 oponek, ale smażą się bardzo szybko. Używam ok. 750g smalcu. W rondelku mam tłuszcz na wysokość mniej więcej 5 - 7 cm. Tłuszczu powinno być nie więcej niż 3/4 wysokości rondla.
dagma65 2012-02-14
Jeszcze dodam, że we frytkownicy zapewne też byłoby dobrze, w zasadzie to nawet w zwykłym, szerokim, niezbyt wysokim garnku też.
wicttor 2012-02-16
Był sobie ...
okrągły pączek pudrowany .
Miał smaczną brązową skórkę,
a w środku dziurkę na konfiturę !
Wszyscy go lubią - starsi i dzieci.
Na jego widok, aż ślinka leci.
A co naprawdę pączki są warte,
to przede wszystkim wie
T Ł U S T Y -CZWARTEK