koupepia, cypryjskie golabki w lisciach winogronowych...

koupepia, cypryjskie golabki w lisciach winogronowych...

smacznego :) καλή όρεξη ;))))

golabki w lisciach winogron - koupepia:
przepis na 2 kg miesa mielonego, jak sie robi mniej to i reszty analogicznie mniej ;) ja nie robie mniej bo sie mi nie oplaca, chce miec obiad na dwa dni.... ;)))

I) pomidory pokroic w mala kostke (to sie lepiej rozpraza) tak zeby bylo ich ok. 1.5 litra objetosci, dodac 2 duze cebule posiekane w drobna kostke, i posiekana pietruszke (tyle zeby ja bylo widac czyli sporo), posolic, popieprzyc do smaku, rozkruszyc dwie pelne garscie miety suszonej..... prazyc do skutku, na jednolita mase....powinno byc tego polowa mniej wiecej poczatkowej objetosci....
II) mielone mieso wieprzowe lub pol-na-pol z wolowym podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju tak zeby nie bylo "zywe" i zeby bylo "oddzielone od siebie"..... nieustannie mieszajac.......
III) liscie krotko podgotowac partiami w wodzie tak zeby tylko stracily zywy zielony kolor, nie wiem ile ich trzeba, trudno mi wytlumaczyc, sporo.....
IV) w duzym garnku zmieszac ze soba pomidory, mieso i 2 szklanki umytego ale nie ugotowanego ryzu
V) na rozlozonym nerwami do gory lisciu ulozyc mniej wiecej lyzke farszu i zawijac jak polskie golabki... liscie nie powinny miec ogonkow bo twarde to... ;)
VI) golabki uklada sie slimakowo w garnku (najlepiej teflonowym bo lubi sie przypalac) wylozonym na dnie liscmi winogronowymi
VII) po wierzchu rozkruszyc kostke rosolowa, przykryc lisciami, polozyc pasujacy dosc ciezki talerz, zalac goraca woda tak zeby talerz byl przykryty, gotowac na malym ogniu 45 minut od chwili zagotowania tak zeby pykalo..... wylaczyc, zostawic zeby sie "ustalo" jeszcze z godzinke....... jesc solo skropione cytryna lub z salatka grecka, jogurtem greckim i swiezym chlebkiem ;) kali orexi, smacznego ;)

dodane na fotoforum:

bunia

bunia 2009-03-25

Co ja bym dała za to by spróbować tych twoich gołąbków .Pozdrawiam .

bunia

bunia 2009-03-25

W zeszłym roku robiłam ( kuzynka ma na działce ) .A znasz może przepis na marynowanie liści ? Słyszałam ze sa smaczniejsze niż takie blanszowane .Podobno są gotowe w słoikach ale ja nie trafiła,.

janiol

janiol 2009-03-25

nom to smacznego :)))
dzisiaj tlyko popatrze :PPP

a co z lesiem? :D

lajona

lajona 2009-03-25

Kurcze....:((( A ja taka głodna:(((
Dziękuję za moje forum:P

lajona

lajona 2009-03-25

A czemu takie murzynki? Zagapiłaś sie???

didll

didll 2009-03-25

o mniam!

pastelka

pastelka 2009-03-25

Cypryjskich akurat nie jadłam ...ale znam to danie pyszota:))))

janiol

janiol 2009-03-25

boski lesio? :DDD

janiol

janiol 2009-03-25

to poznasz mnie z lesiem skoto taki boski? :PPP
hiihihihihi :D

waldus

waldus 2009-03-25

dzień-dobry-wieczór, χαίρετε, hallo, guten tag...
to kapusty na Cyprze niema???
było powyżej to wykorzystałem

janiol

janiol 2009-03-25

hehehehhhee :D
moze sie znajdzie jakis egzemplarz :D

elza5

elza5 2009-03-25

Ciekawe jak to smakuje? Wygląda smakowicie!!!

lajona

lajona 2009-03-25

Przecież do mikrofalówki nie wolno dawać folii

lajona

lajona 2009-03-25

Bo pomyslalam, ze aluminiowa....

andre53

andre53 2009-03-25

do niektórych modeli można

lachowa

lachowa 2009-03-25

zostało coś na ząbek...??:)))))

rzabcia

rzabcia 2009-03-25

Pyszności u Ciebie !!!!!!!u nas wszyscy dzisiaj jedzą ryby!!!!!!!!!!:)

lachowa

lachowa 2009-03-25

..i to mi się podoba ..za jedną robotą i bałaganem....a tyle pyszności...:))))
jak zrobiłam makowce w grudniu to dwa tygodnie temu wyjęłam z lodówki ostatni kawałek...:))))))

diobol

diobol 2009-03-25

czestuj sie :D

diobol

diobol 2009-03-25

serowe na dodatek ;))

fanabe

fanabe 2009-03-25

toć nie narzekam ;-))
z godnościom se na klatę i na czerep przyjęłam ;P
jeżuuuuuuu....jak ja je lubię, aż ozór sobie przydeptuję!

henry

henry 2009-03-25

no pieknie..... takie to nawet o tej porze skosztuje... smacznego:)))

jasiek56

jasiek56 2009-03-25

Może choć talerz dadzą wylizać? :(

lussi44

lussi44 2009-03-25

Dzisiaj przyjmij ode mnie życzenia dobrej nocy...jeszcze siedzę nad skarbówką...słodkich snów...:-))

ryszek

ryszek 2009-03-25

Śliczny reportaż z powstawania tej pysznej zapewne cypryjskiej potrawy! Szkoda, że talerz znajduje się poza zasięgiem ręki uzbrojonej w widelec! Pozdrowienia, dobrej nocy!

smerf71

smerf71 2009-03-26

pychota.....

milko

milko 2009-03-26

Hurrrrrra! Jest Jogurt!

ugoda

ugoda 2009-03-26

Są na pewno bardzo smaczne , skosztowała bym ich chętnie :))))))

secrets

secrets 2009-03-26

oczywiście cytryna :)

t1234

t1234 2009-03-26

wygladaja slicznie ale ja za nimi nie przepadam, wole nasze tradycyjne polskie:))

lachowa

lachowa 2009-03-26

pora obiadowa a ja w pracy...((: to ja poproszę tych gołąbków od wczoraj....:))))

mojapas

mojapas 2009-03-27

czy te liscie są " zjadliwe " ?
j- eśli tak, to jak smakują ???

dodaj komentarz

kolejne >