przygotowanie ciasta....
3szkl.maki
1szkl.cukru
4zoltka+1cale jajko
kostka masla
1lyzka smietany
3lyzeczki proszku do pieczenia
1cukier waniliowy
To tyle,jesli chodzi o ciasto:)))
SPOSOB PRZYGOTOWANIA
Składniki sypkie wsypac na stolnice,wbic jajka,posiekac masło(lub margaryne),dodac smietane.Posiekac wszystkie składniki dokładnie i zlepic je w kule(nie wyrabiac!).Włozyc na 1/2 godz.do zamrazalnika(jesli chcemy je scierac na tarku),jesli nie,od razu mozna wyłozyc rozwałkowane na foremke.Na 1/2 wyłozyc jablka,potem zetrzec druga czesc ciasta na wierzch.Piec ok 1 godz.w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego!
"Pierzynka"
białka pozostałe z ciasta(4 szt.),ubić na sztywna piane,wsypać cukier,ubić na szklista masę,na koniec wsypać 2 budynie waniliowe lub śmietankowe(ten proszek)i ubić dobrze.Wykładac na jabłka,zetrzec druga część ciasta na"pierzynke".
dodane na fotoforum: