"coś"na ząb...PRZEPIS

"coś"na ząb...PRZEPIS

Faworki lub chrust...
Na tłusty czwartek w sam raz..
Jeśli ktoś jeszcze nie jadł faworków,to nic łatwiejszego-robi się szybciutko...i jak smakują!!!!
(moje wyszły trochę za grube,bo za mało rozwałkowałam,trzeba cieniutko rozwałkować!)

FAWORKI(CHRUSTY)MALI

niepełne 2 szkl.mąki
4 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka spirytusu
szczypta soli

Zagnieść mąkę ze śmietaną,wbić żółtka,dodać pozostałe produkty,zagnieść ciasto i chwilę wyrobić.Ciasto wałkować cienko,wykrawać paski i zawijać faworki.Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.Wykładać na papierowy ręcznik.Posypać obficie cukrem pudrem i układać wystygnięte na talerz.
SMACZNEGO!

dodane na fotoforum:

tabea

tabea 2013-02-07

Uwielbiam... ;-)

jesorek

jesorek 2013-02-07

słodkiego, pączkowego dnia ;)

inesa75

inesa75 2013-02-07

pysznosci , pozdrawiamy :)

o40na

o40na 2013-02-07

Bardzo lubię, ale nie cierpię ich piec :))

jadpaw5

jadpaw5 2013-02-07

Wg takiego przepisu i ja smażę faworki

jola09

jola09 2013-02-07

SUPER

stasia8

stasia8 2013-02-07

Też mam ten przepis....smakowitości...ja zamierzam upiec je na sobotę albo niedzielę....

jola09

jola09 2013-02-07

JESZCZE CIEŃSZE BYŁY OD TWOICH PO USMAŻENIU JAK PRAWDZIWY CHRUST W BUZI SIĘ ROZPLYWAŁ ZAWSZE TAKIE ROBIĘ JESZCZE MAJĄ PĘCHERZE ZOBACZ NA ZDJĘCIU OD BICIA WALKIEM

kopytka

kopytka 2013-02-07

trochę tego napiekłaś Ewciu...

kopytka

kopytka 2013-02-07

przepraszam - nasmażyłaś...

anita591

anita591 2013-02-08

Witam i wspaniałego dnia ,,, dzisiaj post odpoczynek

kot54

kot54 2013-02-08

Apetycznie wyglądają...mniam ...
Pozdrawiam :)

lila08

lila08 2013-02-09

z sodą? jeszcze nie robiłam...przepis schowałam ;)

szygm

szygm 2013-02-10

Świetne.
Pozdrawiam.

yanisia

yanisia 2013-02-10

Wyglądają super:) ale ja nigdy w życiu nie dawałam sody...pierwsze słyszę o sodzie.Pewnie dlatego takie puchate:) muszę spóbować:)Pozdrawiam.

dodaj komentarz

kolejne >