Faworki lub chrust...
Na tłusty czwartek w sam raz..
Jeśli ktoś jeszcze nie jadł faworków,to nic łatwiejszego-robi się szybciutko...i jak smakują!!!!
(moje wyszły trochę za grube,bo za mało rozwałkowałam,trzeba cieniutko rozwałkować!)
FAWORKI(CHRUSTY)MALI
niepełne 2 szkl.mąki
4 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
Zagnieść mąkę ze śmietaną,wbić żółtka,dodać pozostałe produkty,zagnieść ciasto i chwilę wyrobić.Ciasto wałkować cienko,wykrawać paski i zawijać faworki.Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.Wykładać na papierowy ręcznik.Posypać obficie cukrem pudrem i układać wystygnięte na talerz.
SMACZNEGO!
dodane na fotoforum:
stasia8 2013-02-07
Też mam ten przepis....smakowitości...ja zamierzam upiec je na sobotę albo niedzielę....
jola09 2013-02-07
JESZCZE CIEŃSZE BYŁY OD TWOICH PO USMAŻENIU JAK PRAWDZIWY CHRUST W BUZI SIĘ ROZPLYWAŁ ZAWSZE TAKIE ROBIĘ JESZCZE MAJĄ PĘCHERZE ZOBACZ NA ZDJĘCIU OD BICIA WALKIEM
kot54 2013-02-08
Apetycznie wyglądają...mniam ...
Pozdrawiam :)
yanisia 2013-02-10
Wyglądają super:) ale ja nigdy w życiu nie dawałam sody...pierwsze słyszę o sodzie.Pewnie dlatego takie puchate:) muszę spóbować:)Pozdrawiam.