Drzewo głogu w maju,we wrześniu i jego owoce

Drzewo głogu w maju,we wrześniu i jego owoce

dodane na fotoforum:

lenka58

lenka58 2011-09-10

Piękny kolaż zdjęć.Drzewko głogu obficie zaowocowało.Zaraz prześlę Ci przepis na te wspaniałe owoce ,może się pokusisz:)))

lenka58

lenka58 2011-09-10

Wino głogowe
Składniki:

5 kg świeżego głogu (lub owoców dzikiej róży)
5 kg cukru
10 g kwasku cytrynowego
4 g pożywki do drożdży winiarskich
1 paczka drożdży winiarskich madera, shery lub tokaj
10 l wody

Sposób przygotowania: Drożdże wsypać do czystej, wyparzonej butelki o objętości ⅛ - ¼ l, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą zatkać butelkę kawałkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wyspać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Owoce, zebrane najlepiej wówczas, gdy przemarzną przebrać umyć pokroić wrzucić do dużego, glinianego garnka i zalać 5 l wrzącej wody. Następnego dnia dodać 1 l syropu zawierającego 1 kg cukru, 2 g po

lenka58

lenka58 2011-09-10

c.d i dodać 2 l syropu zawierającego 2 kg cukru. 10 g kwasu cytrynowego i 2 g pożywki dla drożdży. Zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną zostawić go na 4-6 tygodni. Zlać młode wino znad osadu i ponownie wlać do gąsiora na kilka miesięcy, po czym rozlać do butelek.Pozdrowień tyle ile jest owoców na tym drzewku:)))

conrrad

conrrad 2011-09-10

Jeszcze tyle pozdrowień w życiu nie dostałem!!!!!:):) Dziękuję*. Za szczegółowy przepis serdecznie też dziękuję,tak patrząc na "oko" owoce głogu sporo cukru potrzebują...pewnie spróbuję zrobić,napisałaś mi,że owoce głogu mają dużo właściwości leczniczych...to i pewnie wino musi też je mieć!!!!!.Miłego dnia Lenko:):):)

dodaj komentarz

kolejne >