królik duszony w winie
* królik
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* pół szkl. wytrawnego białego wina
* masło
* papryka słodka
* sól, pieprz
* szczypiorek
* natka pietruszki
* vegeta
Królika umyj, natrzyj przyprawami i czosnkiem , posyp pietruszką i szczypiorkiem. Przykryj pokrywką wstaw do lodówki na noc. Następnie umyj z przypraw i zieleniny. W rondlu zagrzej tłuszcz. Mięso natrzyj odrobiną soli, papryką słodką, czosnkiem, oprósz mąką, zrumień. Dodaj wino, duś pod przykryciem.
*******
Żeby nie było, królików nie jadam, innych futerkowych zwierzątek też nie.
Model na zdjęciu (Pasztecik) jest przyjacielem rodziny i nikt nie ma zamiaru go jeść.
Opis do zdjęcia to żart, aczkolwiek przepis jak najbardziej prawdziwy.
jedrzej 2010-04-03
Pogody, słońca, radości.
W niedzielę dużo gości.
W poniedziałek dużo wody.
Dużo jajek kolorowych,
świąt wesołych no i zdrowych
życzy Andrzej.
PS
Szkoda królika.
zapach 2010-04-04
Z okazji Świąt Wielkanocnych
życzę Ci wiosny, wiosny i jeszcze raz wiosny!
Pękających na drzewach pąków,
ziemi, która zaczyna pachnieć i słońca, które nie tylko świeci, ale wreszcie także grzeje.
Życzę Ci wiosny w życiu codziennym, rodzinnym, w pracy ale przede wszystkim życzę Ci wiosny w sercu Renia:)
gupik 2011-06-18
A potem zrób to samo z człowiekiem. Będzie jeszcze smaczniejszy niz królik. Tylko mózgu nie jedz, bo umrzesz:)