WIELKANOCNY KRÓLIK

WIELKANOCNY KRÓLIK

królik duszony w winie

* królik
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* pół szkl. wytrawnego białego wina
* masło
* papryka słodka

* sól, pieprz
* szczypiorek
* natka pietruszki
* vegeta

Królika umyj, natrzyj przyprawami i czosnkiem , posyp pietruszką i szczypiorkiem. Przykryj pokrywką wstaw do lodówki na noc. Następnie umyj z przypraw i zieleniny. W rondlu zagrzej tłuszcz. Mięso natrzyj odrobiną soli, papryką słodką, czosnkiem, oprósz mąką, zrumień. Dodaj wino, duś pod przykryciem.

*******
Żeby nie było, królików nie jadam, innych futerkowych zwierzątek też nie.
Model na zdjęciu (Pasztecik) jest przyjacielem rodziny i nikt nie ma zamiaru go jeść.
Opis do zdjęcia to żart, aczkolwiek przepis jak najbardziej prawdziwy.

jedrzej

jedrzej 2010-04-03

Pogody, słońca, radości.
W niedzielę dużo gości.
W poniedziałek dużo wody.
Dużo jajek kolorowych,
świąt wesołych no i zdrowych
życzy Andrzej.

PS
Szkoda królika.

zapach

zapach 2010-04-04

Z okazji Świąt Wielkanocnych
życzę Ci wiosny, wiosny i jeszcze raz wiosny!
Pękających na drzewach pąków,
ziemi, która zaczyna pachnieć i słońca, które nie tylko świeci, ale wreszcie także grzeje.
Życzę Ci wiosny w życiu codziennym, rodzinnym, w pracy ale przede wszystkim życzę Ci wiosny w sercu Renia:)

nutka

nutka 2010-04-06

A ja wolę króliczka na sianku!!!
Piękny....miłego dnia.

shadow4

shadow4 2010-04-24

nigdy nie zjem królika!..żywy jest piękniejszy i słodki...a ja wolę słodycz;P

gupik

gupik 2011-06-18

A potem zrób to samo z człowiekiem. Będzie jeszcze smaczniejszy niz królik. Tylko mózgu nie jedz, bo umrzesz:)

omerta

omerta 2011-06-19

swojego bym raczej nie ugotowała...)

sinuhe

sinuhe 2011-08-06

powieeeem Sarzeeeeeee..... ! ;-ppp

dodaj komentarz

kolejne >